• Jeseň vo vinohradoch s príchuťou Mladých vín.

    Tak ako leto za sebou rýchlo zatvorilo dvere a jeseň začala dostavať svoje čaro, prichádza nával farieb vôní a s ním aj dlho-očakávane koštovky mladých vín.

    Vinice začínaju hrať pestrofarebnou jesennou paletou farieb, hmlistý opar sa ťahá nad vinicou, objavujú sa prvé jesenné slnečné lúče. Vzduchom letí jemná pavučinka ktorá nám oznamuje príchod babieho leta jesenné dni sú plné vôni posledných dozretých odrôd hrozna. U nás vinica ukázala výsledok celoročnej práce v nej, tohtoročné počasie prialo úrode a dobrej kvalite hrozna. Na zber bolo treba pripraviť vinicu, ale aj pivnicu. Zber hrozna bol len začiatkom práce pre vinára. Kvalitné víno sa rodí vo vinici ani u nás tomu nie je inak. Posledná voňavá odroda vo vinici a v pivnici „ školenie vína“ stáčanie, čirenie a filtrácia vína. Pivnica vonia kvasnicami, muškátom, iršaiom, cabernetom ….

    Pokračovať v čítanií Jeseň vo vinohradoch s príchuťou Mladých vín.

  • Naša 18tka

    Všetko so všetkým súvisí a komplexnosť vytvára jeden krásny, ucelený celok.

    Hrozno nám tohto roku dozrelo skôr, ako zvyčajne a to vďaka slnečnému teplému počasiu. S vrtochmi počasia sa snažíme držať krok každý deň aj my, a preto nikdy nespíme na vavrínoch. Faktom ale je, že rok 2018 sa zatiaľ hodnotí ako úspešný a krásny z pohľadu nás vinárov aj vinohradníkov. Úroda je v skvelej kondícii, bez poškodenia čí náznaku chorôb a s vhodnou cukornatosťou. Vďaka týmto priaznivým činiteľom sa nám podarilo i tento rok Vám doručiť chutné burčiaky, ktoré nám krásne fermentujú.

    Pokračovať v čítanií Naša 18tka

  • Burčiaková sezóna nám zaklopala na dvere skôr ako po minulé roky!

    Oberačky sa začali skôr ako v minulých rokoch, vinohradníci počítajú s veľmi dobrou kvalitou hrozna.

    Teraz už všetko závisí od počasia v nasledujúcich týždňoch, hrozno podľa našich pozorovaní je v Doľanskom a Orešanskom rajóne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v excelentnom zdravotnom stave a tomu zodpovedá aj kvalita burčiaku.

    Burčiaková atmosféra v JM Vinárstvo Doľany začala o niečo skôr ako po minulé roky. Odštartovala ju odroda Iršai Oliver, nájdeme ho na jarmokoch, v reštauráciách, vinárňach, vinobraniach. Burčiaková sezóna je v plnom prúde, neodmysliteľne k nej patria lokše, husacina a čas príjemného posedenia pri pohári nasladlého, jemne ovocného až muškátového moku. Počas burčiakovej sezóny budete mať možnosť z našej produkcie ochutnať Muškát Moravský, Modrý Portugal – ružový, Modrý Portugal červený.

    Burčiak nie je určený na skladovanie, ale na okamžité vypitie.

    V JM Vinárstve pre Vás pripravujeme burčiak  tak, aby bol v najlepšej kondícií v deň predaja. Pozor burčiak je „výbušný“ nápoj, neprospievajú mu vysoké teploty práve preto u nás regulujeme jeho kvasenie – fermentáciu. Pri 8 °C spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži  nápoj.

    A čo je vlastne burčiak?  

    Je to čisto prírodný alkoholický nápoj: „kvasiaci a žltkavo sfarbený hroznový produkt, obsahujúci 4-6% . alkoholu, ktorý vzniká pri výrobe vína. Kvalitný burčiak obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov a ovocných cukrov. Má príjemnú chuť, je výborným doplnkom jedla a príjemným spoločníkom. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu, pleť a zlepšuje činnosť srdca.

    Ako vlastne spoznáte kvalitný burčiak?

    Farba je svetlo mliečno-žltá s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý. Je príjemnej ovocnej arómy s miernou vôňou kvasiniek.

    V JM Vinárstve budete mať možnosť ochutnať poctivý, odkalený a aromatický burčiak 8.9.2018 počas Dňa vo viniciach, Slovenskom canicrossovom pohári 4. kolo Doľany, ale aj 29.9. 2018 na Graperun Doľany 2018.

    Hovorí sa, že človek by mal kvôli svojmu zdraviu za sezónu vypiť sedem litrov burčiaku, aby sa mu kompletne vymenila krv.

  • Tešíme sa z peknej úrody hrozna a burčiak už čoskoro!

    V tomto roku sa nám rysuje naozaj pekná úroda. Začiatok vinárskeho roka 2018 sme u nás v JM Vinárstvo Doľany zahájili zberom Iršai Oliver, ktorý nám dozrel v predstihu 2 týždňov. Tento rok je naozaj veľmi dobrý, má veľa slnečných dní, čo predpovedá, že hrozno by mohlo mať vyšší stupeň cukornatosti.
    MP SR vyhovelo žiadosti vinohradníkov a vinárov, ktorí žiadali o výnimku zo zákona o predaji BURČIAKU.
    Takže v tomto roku namiesto 15. augusta už obľúbená búrka v pohári od 6. augusta.

    Pokračovať v čítanií Tešíme sa z peknej úrody hrozna a burčiak už čoskoro!

Máte viac ako 18 rokov?

Obsah je vhodný iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.