• Aktuálne z našej pivnice

    Počas uplynulého týždňa sa v pivnici nášho vinárstva ukončil proces filtrácie kvasničných kalov. Určite sa mnohí z Vás pýtate, čo to vlastne je? V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim zodpovedať túto otázku.

    Kvasinky, po ukončení procesu kvasenia, čiže premeny hroznového cukru na alkohol, hynú. Vyššie hladiny etanolu pôsobia na kvasinky toxicky, kvasinky tak postupne odumierajú a ich schránky sedimentujú na dne kvasných nádob. Tento kvasničný sediment nazývame kvasničné kaly (ďalej len hrubé kaly). Do hrubých kalov radíme aj zrniečka, vínny kameň , či iné pevné nečistoty, ktoré sa podobne ako kvasinky hromadia na dne nádob. Kaly sa od vína oddeľujú hlavne kvôli uľahčeniu procesu filtrácie vína. Ich vplyv na tiché vína je skôr negatívny – ovplyvňujú “aromatiku” a môžu tvoriť zákal vo vine. Pokračovať v čítanií Aktuálne z našej pivnice

  • Jeseň vo vinohradoch s príchuťou Mladých vín.

    Tak ako leto za sebou rýchlo zatvorilo dvere a jeseň začala dostavať svoje čaro, prichádza nával farieb vôní a s ním aj dlho-očakávane koštovky mladých vín.

    Vinice začínaju hrať pestrofarebnou jesennou paletou farieb, hmlistý opar sa ťahá nad vinicou, objavujú sa prvé jesenné slnečné lúče. Vzduchom letí jemná pavučinka ktorá nám oznamuje príchod babieho leta jesenné dni sú plné vôni posledných dozretých odrôd hrozna. U nás vinica ukázala výsledok celoročnej práce v nej, tohtoročné počasie prialo úrode a dobrej kvalite hrozna. Na zber bolo treba pripraviť vinicu, ale aj pivnicu. Zber hrozna bol len začiatkom práce pre vinára. Kvalitné víno sa rodí vo vinici ani u nás tomu nie je inak. Posledná voňavá odroda vo vinici a v pivnici „ školenie vína“ stáčanie, čirenie a filtrácia vína. Pivnica vonia kvasnicami, muškátom, iršaiom, cabernetom ….

    Pokračovať v čítanií Jeseň vo vinohradoch s príchuťou Mladých vín.

  • Naša 18tka

    Všetko so všetkým súvisí a komplexnosť vytvára jeden krásny, ucelený celok.

    Hrozno nám tohto roku dozrelo skôr, ako zvyčajne a to vďaka slnečnému teplému počasiu. S vrtochmi počasia sa snažíme držať krok každý deň aj my, a preto nikdy nespíme na vavrínoch. Faktom ale je, že rok 2018 sa zatiaľ hodnotí ako úspešný a krásny z pohľadu nás vinárov aj vinohradníkov. Úroda je v skvelej kondícii, bez poškodenia čí náznaku chorôb a s vhodnou cukornatosťou. Vďaka týmto priaznivým činiteľom sa nám podarilo i tento rok Vám doručiť chutné burčiaky, ktoré nám krásne fermentujú.

    Pokračovať v čítanií Naša 18tka

  • Burčiaková sezóna nám zaklopala na dvere skôr ako po minulé roky!

    Oberačky sa začali skôr ako v minulých rokoch, vinohradníci počítajú s veľmi dobrou kvalitou hrozna.

    Teraz už všetko závisí od počasia v nasledujúcich týždňoch, hrozno podľa našich pozorovaní je v Doľanskom a Orešanskom rajóne v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti v excelentnom zdravotnom stave a tomu zodpovedá aj kvalita burčiaku.

    Burčiaková atmosféra v JM Vinárstvo Doľany začala o niečo skôr ako po minulé roky. Odštartovala ju odroda Iršai Oliver, nájdeme ho na jarmokoch, v reštauráciách, vinárňach, vinobraniach. Burčiaková sezóna je v plnom prúde, neodmysliteľne k nej patria lokše, husacina a čas príjemného posedenia pri pohári nasladlého, jemne ovocného až muškátového moku. Počas burčiakovej sezóny budete mať možnosť z našej produkcie ochutnať Muškát Moravský, Modrý Portugal – ružový, Modrý Portugal červený.

    Burčiak nie je určený na skladovanie, ale na okamžité vypitie.

    V JM Vinárstve pre Vás pripravujeme burčiak  tak, aby bol v najlepšej kondícií v deň predaja. Pozor burčiak je „výbušný“ nápoj, neprospievajú mu vysoké teploty práve preto u nás regulujeme jeho kvasenie – fermentáciu. Pri 8 °C spomalíme jeho fermentáciu, aby sme ho udržali dlhšiu dobu ako svieži  nápoj.

    A čo je vlastne burčiak?  

    Je to čisto prírodný alkoholický nápoj: „kvasiaci a žltkavo sfarbený hroznový produkt, obsahujúci 4-6% . alkoholu, ktorý vzniká pri výrobe vína. Kvalitný burčiak obsahuje veľa vitamínov, stopových prvkov a ovocných cukrov. Má príjemnú chuť, je výborným doplnkom jedla a príjemným spoločníkom. Má priaznivé účinky na trávenie, nervovú sústavu, pleť a zlepšuje činnosť srdca.

    Ako vlastne spoznáte kvalitný burčiak?

    Farba je svetlo mliečno-žltá s jemným kalom, nemal by byť tmavý ani hustý. Je príjemnej ovocnej arómy s miernou vôňou kvasiniek.

    V JM Vinárstve budete mať možnosť ochutnať poctivý, odkalený a aromatický burčiak 8.9.2018 počas Dňa vo viniciach, Slovenskom canicrossovom pohári 4. kolo Doľany, ale aj 29.9. 2018 na Graperun Doľany 2018.

    Hovorí sa, že človek by mal kvôli svojmu zdraviu za sezónu vypiť sedem litrov burčiaku, aby sa mu kompletne vymenila krv.