Tak ako leto za sebou rýchlo zatvorilo dvere a jeseň začala dostavať svoje čaro, prichádza nával farieb vôní a s ním aj dlho-očakávane koštovky mladých vín.

Vinice začínaju hrať pestrofarebnou jesennou paletou farieb, hmlistý opar sa ťahá nad vinicou, objavujú sa prvé jesenné slnečné lúče. Vzduchom letí jemná pavučinka ktorá nám oznamuje príchod babieho leta jesenné dni sú plné vôni posledných dozretých odrôd hrozna. U nás vinica ukázala výsledok celoročnej práce v nej, tohtoročné počasie prialo úrode a dobrej kvalite hrozna. Na zber bolo treba pripraviť vinicu, ale aj pivnicu. Zber hrozna bol len začiatkom práce pre vinára. Kvalitné víno sa rodí vo vinici ani u nás tomu nie je inak. Posledná voňavá odroda vo vinici a v pivnici „ školenie vína“ stáčanie, čirenie a filtrácia vína. Pivnica vonia kvasnicami, muškátom, iršaiom, cabernetom ….

Burčiaková sezónna sa snami pomali lúči, prichádza posledný krok filtrácia a dlho očakavané mladé vína. Sú búrlive a mladé s kvetinovou vôňou, či jemným závanom bubliniek na jazyku. Majú svoju jemnosť a ľahkosť – iskrenie.
Tak ako v pivnici vinár má svoju dôležitú úlohu – zachovať vo vínach čo najviac chutí, vôní ani vinohradníkom sa práca zberom nekončí.

Aj po tomto období vinič potrebuje svoju starostlivosť oprava opornej konštrukcie, prevzdušnenie pôdy, hnojenie …
Po zbere hrozna pokračuje vinič vo vyzrievaní, listy krásne jeseň sfarbila a jeden po druhom dopadajú na zem.. Púčiky na letorastoch sú pripravené na fázu hlbokého pokoja a celý ker začína svoju prípravu na fenologickú fázu zimného vegetačného pokoja.

Je tu čas mladých vín.