Na Slovensku máme aktuálne uznaných 50 odrôd viniča, z ktorých je povolené vyrábať vysoko kvalitné víno. Medzi tieto odrody, ktoré sú vysadené všade vo svete, patrí napríklad aj Chardonnay, Sauvignon, Pinot Blanc, Pinot Noir. Veľmi dobre sú zvládnuté aj odrody vyšľachtené pre strednú Európu a výborne znášajú naše klimatické podmienky.  Medzi ne patrí aj Pálava, ktorá je krížencom Tramínu červeného a Mülleru Thurgau, tiež Alibernet, ktorý je krížencom odrôd Cabernet Sauvignon a Alicante Bouchet. Aj tieto odrody nájdete v našej línii NOVOŠĽACHTENEC.

Skutočnou perlou sú odrody vyšľachtené výhradne pre Slovensko. V ich chuti predstavujeme kúsok krajiny a zároveň kúsok svojej zručnosti a srdca.

Hlavným dôvodom, prečo ľudia začali šľachtiť nové odrody bolo, že chceli získať kvalitnejšiu, odolnejšiu vínnu révu a chceli zlepšiť kvalitu pôvodných odrôd.

Novošľachtence vznikajú krížením pôvodných – autochtónnych odrôd. Autochtónne odrody, ktoré by boli typické pre našu krajinu a objavovali by sa v našich vinohradoch už stáročia, na Slovensku nemáme. No môžeme sa však pochváliť odrodami, ktoré boli na Slovensku vyšľachtené.

Tieto Novošľachtence neochutnáte nikde inde na svete. Z našej ponuky medzi ne patrí napríklad aj Devín, ktorý vznikol krížením odrôd Tramín červený a Veltlínske červeno-biele a Dunaj, ktorý vznikol krížením odrôd Svätovavrinecké a Oporto krížené Muškátom Bouchet. Devín a Dunaj  boli vyšľachtené na Slovensku v roku 1958, pre naše klimatické podmienky. Novošľachtence vznikajú krížením dôkladne vybraných odrôd už vo vinohrade, kde šľachtiteľ skríži odrody viniča. Snaží sa z pôvodných odrôd získať čo najlepšie vlastnosti pre novovyšľachtenú odrodu. Naopak Cuvée, pre porovnanie, vzniká spojením rôznych vín v pivnici.

Originálne slovenské odrody boli vyšľachtené pred desiatkami rokov. No veľmi málo týchto Novošľachtencov sa dočkalo aj oficiálnej registrácie. Proces uznania v Štátnom ústave trvá minimálne 7 rokov.

Máte viac ako 18 rokov?

Obsah je vhodný iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.