Plesová sezóna je v plnom prúde, čo všetko jej predchádza?

Plesová sezóna je obdobie, ktoré začína víkendom po Troch kráľoch a trvá s pravidla až do „škaredej“ Popolcovej stredy. Spoločenská udalosť dlho očakávaná zábava pri výnimočnej atmosfére, skvelej hudbe a dobrom jedle, ktorá je spojená so spoločenským tancom. Ples býva okrem rôznych gastronomických pochúťok spojení aj vychutnávaním si tak tradičného nápoja, akým je víno.


Hlavne organizátori plesov vedia o čom je reč, na to aby sme sa cítili noblesne venujú hodiny, mesiace prípravám.
Každý organizátor chce, aby sa na jeho ples nezabudlo a dlho sa spomínalo či už ide o ples poľovnícky, vinársky, pre senierov …..Chce mať istotu, že si vyberie to najlepšie miesto konania, očarujúcu výzdobu… Chce mať dobrý pocit z dobre naplánovaného plesu, chce pripraviť všetko, čo vytvorí výnimočnú atmosféru a zanechá dojem a samozrejme rozmýšľa nad tým akým jedlom očariť a správnym výberom vína.
Tu určite platí staré známe príslovie „Jedlo bez vína je ako deň bez slnečného svetla.“Jedlo a víno patria od nepamäti spolu. Ale určite nie je jednoduché zvoliť vhodné kombinácie jedla s vínom.

Pri výbere vhodnej kombinácie jedla s vínom je dobré popremýšľať. Dobrým výberom vína k jedlám ktoré sa nám ponúkajú, môžete chuť ešte zvýrazniť a uviesť ju do skutočného zážitku. Správne spárovanie jedla a vína, so svojimi charakteristickými vlastnosťami vytvárajú príjemný chuťový celok.


Tento účinok môžeme dosiahnuť vďaka niekoľkým jednoduchým radám z JM Vinárstva Doľany:
K bravčovému mäsu pasujú plné červené vína. Odporúčame slovenské odrody, najmä Rulandské modré, Frankovku a Modrý Portugal, ale i Cabernet Sauvignon. K ľahkým úpravám skúste aj niektoré biele odrody ako napríklad Rulandské, Veltlínske zelené.
K hovädzine predjedlám z neho patria červené vína, odporúčame Frankovka, Rulandské modré či Svätovavrinecké. K steakom sa hodia plnšie červené náš typ je Cabernet Sauvignon.

K výbornému bielemu hydinovému mäsu, či kuracine alebo morčacine, sa snúbia svieže biele vína Rulandské biele, Veltlínske zelené. Skúste aj Sauvignon či Devín.

Pravidlá na párovanie jedla a vína nenájdete, pretože neexistujú. Jedlá a vína sú dnes oveľa rozmanitejšie. Kuchyne sa prelínajú, stále vznikajú nové a nové kombinácie chutí a vín. Preto sa nedá zaručene povedať, toto sa smie, toto zas nie. Hlavne sa nebojte a skúšajte, fantázii a chuti sa medze nekladú!

V JM Vinárstve Doľany Vám prajem správny výber vína, aby sa váš ples stal nezabudnuteľným zážitkom pre Vašich hostí. na ktorý budú všetci dlho spomínať.

Máte viac ako 18 rokov?

Obsah je vhodný iba pre návštevníkov starších ako 18 rokov.